Обединена българска банка

Корпоративен партньор

0 20

This is the heading​

0 20

This is the heading​

0 20

This is the heading​

0 20

This is the heading​

За Обединена българска банка

Учредена през 1992 г. след сливането на 22 български регионални търговски банки, Обединена българска банка е първият и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Банката поддържа и развива устойчива политика на корпоративна социална отговорност като част от активния си ангажимент към обществото, неговите членове, неговата история и бъдеще. Цялостната стратегия на ОББ в сферата на корпоративната социална отговорност е насочена към няколко основни линии на подкрепа, тясно обвързани със съхраняването на обществените устои в исторически и културен план, с поощряването на иновативните изяви в изкуството и науката, с подкрепата за спорта и активния начин на живот и не на последно място – с отговорността към уязвимите членове на обществото.

Кодекс на ОББ за устойчиво поведение на доставчиците на стоки и услуги:

КСО стратегия на ОББ:

Обединена българска банка развива дългосрочни програми в подкрепа на културата, изкуството и спорта като част от политиката си за корпоративна социална отговорност.

• Подкрепа на културата и изкуството: ОББ е дългосрочен партньор и меценат на знакови фестивали в България. През годините банката активно подкрепя и налагането на сцената на млади артисти.

• Подкрепа за историческото наследство и науката: ОББ подава ръка и на значими археологически проекти и е устойчив партньор на един от най-старите музеи за естествени науки в България – Националния природонаучен музей.

• Подкрепа за спорта: Спортната линия на ОББ е насочена към подкрепа на спортни прояви за деца и младежи.

Култура и изкуство

Култура и изкуство​

В подкрепа на Софийска опера и балет

ОББ на "Сцена на кръстопът"

Учебен драматичен театър в НАТФИЗ

Мартенски музикални дни в Русе

Варненско театрално лято

Празниците на изкуствата "Аполония" са едно от традиционните партньорства на Обединена българска банка от 1994 г. насам. „Аполония“ ежегодно събира на едно място едни от най-добрите музиканти, художници, артисти и творци от различни жанрове и превръща  древния черноморски град в дните на Фестивала в столица на българската култура, привличайки хиляди почитатели.

От 2001 г. едно от знаковите за „Аполония“ събития - джаз програмата на Фестивала, протича под името „Джаз клуб ОББ”. Днес музикалното събитие в рамките на "Аполония" е с по-широк обхват и носи името "Клуб Аполония/ Сцена ОББ". Всяка година ОББ връчва и своята специална награда на български творец -  тя е второто по значение отличие, давано по време на Празниците на изкуствата, след отличието – статуетка "Аполон Токсофорос" ("Аполон Лечител”), което организаторите на Празниците връчват на заслужил творец.

ОББ е стар приятел на Софийската опера и балет. През годините банката подкрепя организацията и провеждането на редица паметни за българската оперна сцена творби на класици като Верди, Доницети, Чайковски, Моцарт и др.

През годините Софийската опера и балет постоянно открива нови форми на представяне на оперното и балетно изкуство пред широката публика. Така през 2010 г. се ражда фестивалът „Опера в парка” по идея на директора на Софийската опера и балет и режисьор акад. Пламен Карталов.

Години наред ОББ е партньор на фестивала "Сцена на кръстопът", превърнал се в културна емблема на град Пловдив. Фестивалът е учреден през 1997 г. по инициатива на видния български актьор Стефан Данаилов с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата и Драматичен театър - Пловдив. Всяка година "Сцена на кръстопът" посреща следовниците си между 10 и 23 септември. Програмата традиционно включва от 20 до 25 театрални прояви и 7-8 съпътстващи събития - рецитали, изложби, филми, конференции, премиери на книги, юбилейни вечери.

ОББ е партньор на Учебен драматичен театър към Националната академия за театрално и филмово изкуство от 2012 г. като част от концепцията си за постоянно разширяване на формите на подкрепа за изкуството и младите таланти. От 2014 г. насам ОББ допълни инициативите си с НАТФИЗ, като подкрепи провеждането на първо по рода си "Зелено училище", създадено по световен модел за новопостъпилите студенти от специалност "Екранни изкуства" на Академията.

През 2003 година ОББ става генерален партньор на Фестивала като част от линията си на корпоративна отговорност, насочена към подкрепа за българската култура и изкуство. Чрез подкрепата си ОББ се превърна в  неразделна част от арт еволюцията и популяризиране на общото европейско културно наследство. Международният фестивал „Мартенски музикални дни” е един от най-старите и реномирани международни фестивали в България.

ОББ подкрепя Международния театрален фестивал „Варненско лято” от 2005 година насам. Това изключително мащабно по рода си театрално събитие се провежда всяка година между 1 и 12 юни във Варна в рамката на фестивалите на изкуствата „Варненско лято”.

ОББ в подкрепа на фотографията

Фотографски конкурси

Школи по фотография

От 2009 г. насам ОББ развива линията на подкрепа за фотографията чрез организацията на конкурси за любители-фотографи. Всяка година концепцията на Банката е не само да провокира чувствителността на фотографското око, но и да разкаже различна история – свързана с културното наследство, с природата, традициите, занаятите, космополитността.

ОББ активно търси нови начини да срещне децата с постиженията на културата и изкуството и да ги предизвика да ги докоснат сами. Така през 2012 г. ОББ подкрепи дейността на Фондация „Изиарт“, насочена към изграждане на сетивност за изкуството и културата у най-малките. Партньорството позволи на стотици деца да се включат в школи по рисуване и фотография, в провеждащите се два пъти в годината детски панаири.

През 2013 г. Банката насочи фокуса си директно към фотографията, като стана основен партньор на проекта „Фотография за малките“. Инициативата дава възможност на деца и родители безплатно да се запознават с тънкостите на фотографията в серия от курсове, провеждащи се всеки уикенд в Студио „Прото“ и Софийска градска художествена галерия.

Историческо наследство и наука

Партньорство с Национален природонаучен музей

Възраждането на крепостта Лютица

Археологическите открития в Караново

Като част от стремежа си да подкрепя съхраняването на историческото наследство и научните разработки в тази област ОББ положи основите на партньорството си с Националния природонаучен музей, като подкрепя усилията на Музея да развива и обогатява експозициите си. Така през 2012 и 2013 г. Банката подкрепи превръщането на добре познатата зала с минералите на НПМ в зала със скъпоценни камъни, представяща едни от най-впечатляващите образци, откривани по нашите земи. През 2013 г. с помощта на ОББ Музея обогати експозицията си от бозайници с Уруийски тигър от диорамата на Сибирската тайга. През 2014 г. ОББ подкрепи две изключително любопитни експедиции на учените от музея, чиито резултати очаква цялата научна общност - палеонтологични разкопки в търсене на най-късните предчовешки хомиди на Европа и разкопки и проучвания в пещерата Мишин камък.През 2015 г. с помощта на ОББ учените от Музея осъществиха зоологическа експедиция в търсене на изключително редкия червен вълк, а след нея банката подпомогна и осъществяването на 360-градусова интерактивна обиколка на залите на Музея, която бе позиционирана на сайта на НПМ.

Забравената огромна крепост от Средновековието, разположена в Източните Родопи на 6 км югозападно от Ивайловград, става достъпна за хора след прочистване и прокарване на пътеки от екипа на доц. д-р Бони Петрунова с помощта на ОББ през 2011 година. Благодарение на подкрепата на банката районът около калето, опустяло и занемарено през годините, с напълно недостъпен за обикновените туристи път, е социализиран. Изградени са пътеки за посетители, почистени са прилежащите площи, поставени са информационни табели.

Един от най-значимите и уникални исторически проекти, които Банката подкрепя през последните години, е свързан с археологическите разкопки в района на село Караново, Новозагорско. В рамките на своята линия за подкрепа на историческото наследство ОББ финансира разкопките, довели до откриването на владетелското погребение, станало известно с уникалните сребърни чаши, украсени с бога на любовта Ерос, златните пръстени и монети, оръжията на владетеля и най-вече – с консервираната на място колесница на тракийски аристократ от I – II в. сл. Хр., така както е била положена – с впрегатните коне, колела, бронзови украси, изобразяващи митични създания и любимото куче на знатния тракиец.

В хода на мащабния проект ОББ инициира и изложби, разкриващи начина на живот на тракийците и представящи елементи от откритията в Караново. От юни 2010 г. пък Археологически комплекс „Източна могила” край село Караново е достъпен за посетители.

Спорт и здравословен начин на живот

В подкрепа на спорта за деца

Като част от политиката си в подкрепа на спорта и здравословния начин на живот ОББ вече години наред подава ръка и на инициативи, насочени към развитието на спортни умения у децата и подрастващите.

През 2009 година ОББ насочи усилията си към провокиране на детския интерес към гребането чрез организирането на детска регата по гребен ергометър в най-големите градове в страната. От 2009 г. до 2012 г. са проведени четири издания на събитието, представящо този спорт по атрактивен и мотивиращ за децата начин.

Тенисът е друга линия, в която ОББ се стреми да ангажира интереса на малките. От 2013 г. насам ОББ реализира партньорство със Спортен клуб „Дема“ за провеждането на три тенис турнира за деца: Първият по рода си Турнир на частните училища в България; Регионално първенство по тенис на гр. София за деца до 10 години; Мастърс турнир на победителите от регионалните първенства в страната до 10 години.