
Детска кулинарна работилница на Зелени дни ще учи децата на здравословно хранене
Стъпка в тази насока прави Сдружение Устойчиво Общество, което наскоро организира успешно детските кулинарни работилници “Сготви си здраве” по време на “Фудтех” на Пловдивския панаир, а сега предстои ново вкусно и забавно предизвикателство. Кулинарна работилница за деца над 3 години с вход свободен ще се проведе в София на 27 април в градинката пред Народен театър “Иван Вазов” по време на изложението “Зелени дни”. Децата ще се учат да приготвят сами храната си като идеята е с практика, а не с беседи, те сами да достигнат до ползите от здравословното хранене и да се подпомогне подходът на родителите за възпитаването на добри навици. Темата на събитието е “Домашната храна за училище – вкусна кутийка с емоции за споделяне”, а задачата ще бъде децата да си приготвят свеж и здравословен сандвич от биопродукти. Паралелно с готвенето участниците ще могат да донесат от вкъщи пластмасова кутия, която да украсят и претворят в кутия за училищен обяд. Водещ ще бъде Ваня Иванова от Vanilla Kitchen.
Програмата включва още едно нестандартно събитие, насърчаващо децата и родителите към здравословното хранене. От 11 часа на същото място ще се проведе специално състезание за изяждане на най-необичайният плод или зеленчук, донесен от вкъщи, като идеята е да се демонстрира и да се мотивират родителите да предлагат на децата си пресни плодове и зеленчуци навън без притеснения, че такова хранене е неудобно или нехигиенично. Трите най- атрактивни участия ще получат награди – чанти, пълни с български биопродукти за деца.
Събитието се осъществява с партньорската подкрепа на Фондация “Кредо Бонум”, “Българо–Американската Кредитна Банка” и “Гимел Органик”.