“Сготви си здраве” ще радва гостите на FoodTech с автентични храни
От 4-ти до 8-ми март в 11-та палата на Панаира на щанда „Сготви си здраве” ще бъде представена автентичната продукция на няколко изтъкнати кулинарни занаятчии и фермери. Един от тях е Богдан Богданов от Стара Загора, който замесва хляб по древна рецепта с жива мая и изворна вода. През 2014 година той бе обявен за „Живо съкровище на ЮНЕСКО” заради умението му да прави автентичен хляб. Още хляб с квас ще бъде представен от най-новата занаятчийска фурна в Пловдив – „Дон Батон” и „Хлебна къща – Пловдив”. Автентични колбаси и деликатеси без добавени консерванти, закваски, пълнители, оцветители и соя ще бъдат представени от “Жика”. Фермерско козе сирене и кашкавал ще можете да опитате на щанда на сем. Кадиеви от село Искра, Първомайско. В малката им семейна ферма „Халалица” Мария и Георги отглеждат около 200 кози от породите Бяла българска млечна и Тогенбурска и приготвят млечните продукти по стара ръчна технология. Традиционните технологии в кулинарството ще бъдат представени и от Сдружение „Кулинарен историк”, което ще се представи с лютеници и сладка по автентични селски рецепти, приготвени в истински съдове от старо време. На щанда „Сготви си здраве” ще бъдат представени още: истинско малиново вино «Тръстена»; биосертифицирани билки и чай от Биоферма Павлови, сокове и оцет от био ябълките на Ферма „Био Дио”.
Тази година събитието е със специален фокус към младите хора, за да ги мотивира за професионално развитие в областта на традиционните хранителни технологии и социалното предприемачество. Специалната програма от демонстрации и обучения ще се проведе през всички дни на изложението, като на 5-ти и 6-ти март тя ще бъде насочена конкретно към студентите и младите хора, които търсят развитие в традиционното производство на храни. Те ще имат уникалната възможност да почерпят опит и познания от техноложката Мина Варджиева, която ще демонстрира традиционно приготвяне на биволско сирене и моцарела от краве мляко, както и да се запознаят с първия работещ модел за производство на традиционни месни специалитети. Любителите на традиционното сладкарство пък, ще научат от Сдружение „Кулинарен историк” как да приготвят старовремско сладко по специална технология. Още здравословни техники в кулинарството ще демонстрира Шеф-готвач Росен Чакъров, а тънкостите в традиционното хлебарство ще представи майстор – хлебар Димитър Йолтов.
Работилницата „Сготви си здраве” е част от проекта „Фермерските пазари в София и Пловдив – събития за устойчиво развитие“, който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, www.ngogrants.bg