Aurubis Bulgaria

Корпоративен партньор

0 20

This is the heading​

0 20

This is the heading​

0 20

This is the heading​

0 20

This is the heading​

За Aurubis

Аурубис е водещата интегрирана група за производство на мед и най-големият му преработвател в света. Компанията произвежда 1 млн. тона медни катоди всяка година и различни медни продукти от тях. Аурубис има около 6 400 служители, заводи в Европа и в САЩ и широка мрежа за обслужване и продажби на медни продукти в Европа, Азия и Северна Америка.

Благодарение на широката гама услуги, Аурубис се нарежда сред световните лидери в сектора. Основното й производство са медни катоди от медни концентрати, меден скрап и рециклирани медни суровини. Те се произвеждат от Групата под формата на медна тел, предварително валцовани ленти и полуготови медни продукти, както и медни пръти и профили от мед и медни сплави. Благородни метали и редица други продукти като сярна киселина и железни силикати, са част от продуктовата гама на компанията.

Клиентите на Аурубис са компании от областта на медопреработването, елетроинженерството, електрониката и химическата индустрия, а също и доставчици от сферата на строителството и автомобилостроенето.

Аурубис има за свой приоритет разрастването и увеличаването на корпоративната стойност. В центъра на нейната стратегия стои укрепването на бизнеса си, посредством предоставените възможности за растеж, отговорното отношение към хората, оползотворяването на ресурсите и околната среда.

Дяловете на Аурубис са част от Prime Standard Segment на германската борса и са листвани в MDAX, Европейския Stoxx 600, както и Global Challenges Index (GCX).

Постижения

  • През годините Аурубис България е отличена с множество корпоративни награди. Някои от тях са:
  • „Инвеститор на годината” (2007 г.)
  •  „Най-добър корпоративен инвеститор” (2008 г.)
  •  „Най-голям обем финансови дарения” (2011 г.)
  • “Най-зелената индустриална компания” (2011 г.) 
  • 2011г. Аурубис България заема 3-то място в категорията „Топ 10” на най-големите компании в България по комплексни показатели в класацията Капитал 100.

История на компанията

Медодобивния завод на групата се намира в близост до гр. Пирдоп, България. Той е построен през 1958 г. и се състои от няколко основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика. 

През месец септември 1997 г., международната компания Union Miniere с централа в Брюксел, Белгия подписва приватизационен договор с Българското правителство и така придобива завода. През месец април 2005 г. медното производство на групата Umicore се обособи в самостоятелна компания – Cumerio, и акциите и бяха регистрирани на фондовата борса в Брюксел. 

През април 2008 година групата Кумерио бе придобита от Норддойч Афинери (NA) след одобрението на Европейската комисия в началото на годината. Новата компания се превърна в най-големия производител на мед в Европа, както и най-големия световен лидер в преработката на мед. 

През април 2009 година  бе прието официално новото име на компанията – “Aurubis” и в момента в компанията са ангажирани над 800 служители. През 2012 г. производството на Аурубис България възлиза на 323 000 тона анодна мед, 226 000 тона катодна мед и 1 милиона тона сярна киселина. През последните 10  години за модернизиране на производството в компанията са инвестирани над 500 млн. еврo.