Проект “Солидарно земеделие – първи стъпки в България”
Този пилотен проект се реализира с финансовата подкрепа на Vision Du Monde и
Доброволния труд на екипа на Фондация ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие.
Идеята за Солидарното земеделие е уникално проста… и гениална. Наблюдавайки опита по света, виждаме хиляди различни форми, през които “Солидарното земеделие” (на англ. Community Supported Agriculture – CSA) може да бъде реализирано. В много страни по света хиляди домакинства са абонати на различни местни CSA общности – те са с различна структура и начини на работа, но всички имат един общ признак – живата връзка между потребителите и онези, които обработват земята и отглеждат храната с любов и разбиране…. и най-важното – доверието и коректното отношение между хората в една такава група.
В края на краищата всичко зависи от нас – хората, от начина по който общуваме, живеем и се отнасяме едни към други. Какви точно модели на CSA ще заработят в България – това само времето ще покаже. Но няма да разберем, ако не опитаме – още днес, още тази есен, още сега.
Идеята на този проект е да направи първата крачка към изграждане на една солидарна общност от хора и организации, които вярват, че CSA е един от достъпните, честни и справедливи начини да подкрепим и свържем хората от града и хората, които отглеждат храната ни.
Солидарното земеделие възстановява връзката на хората от големия град с храната и земята, където тя е родена и също така с хората, които по един осъзнат и биологично чист начин обработват земята и отглеждат храната – фермерите.
Структурата е много проста и може да се изпълни в няколко стъпки:
Стъпка 1: СРЕЩАТА : Ние – хората от големия град се запознаваме на живо с био-производителите, представяме се, опознаваме се, ако имаме възможност дори ги посещаваме на място, те ни разказват за себе си и за фермата, показват ни сертификатите за био-производители. В момента в България все още е изключително трудно да поддържаш високия стардарт за био-производство, по тази причина истинските био-приозводители са много малко, но все пак ги има – и ще е прекрасно да ги подкрепим в техните усилия. След дълго и упорито търсене – ние открихме някои от тях. Искрено се надяваме този списък на контакти на био-производители да расте във времето и на територията на България. За да бъдем сигурно, че това са хора, на който можем да вярваме, хора, които правят био-продукция, защото това е и тяхната житейска философия, ние посетихме фермите им и лично се срещнахме със техните семейства.
Стъпка 2: ГРУПАТА – създаваме си неформална солидарна общност от домакинства, които искат да се абонират за бъдещата реколта на био-фермата. Всяко домакинство прави списък на продуктите и тяхното количество, които би искало да получава през сезона. После заедно с био-производителите преценяваме какво реално те могат да отгледат и кога и как то ще бъде доставяно.
Стъпка 3: ПЛАНИРАНЕ – на базата на съвместно изработения списък с планирани продукти членовете на солидарната земеделска общност стигат до споразумение с био-производителя за цената, количеството, периодичността и начинът на доставка на продуктите.
Стъпка 4: АБОНИРАНЕ – като членове на група за солидарно земеделие, ние – потребителите предварително се абонираме за участие в групата като заплащаме сезонен аванс ИЛИ месечна такса (предварително договорена от всички членове на групата заедно с фермера). Така помагаме да се платят разходите на фермата за предварителна подготовка – закупуване на семена, разсад и подготовка на земята, както и за отглеждане на реколтата и логистиката по транспорта и доставка на продукцията.
Стъпка 5: КОШНИЦАТА ОТ СЪСЕДНИЯ ДВОР: според условията на предварителната уговорка, био-фермата всяка седмица снабдява членовете на солидарната група с предварително договорена част от сезонната продукция – обикновено това е една кошница от около 10-15 кг., която съдържа равномерно разпределен дял от целия асортимент на сезонната реколта – напр. домати, чушки, лук, боб, зеле, ябълки…
Стъпка 6: СПОДЕЛЕНА РЕКОЛТА – като солидарни членове на групата – ние – хората от големия град, заедно със своите приятели и семейства сме добре дошли да помогнем с доброволен труд за доставка и логистика на продуктите, както и за работата във фермата в моментите, когато има нужда от повече работни ръце – пролетта – когато се засажда реколтата, лятото – за плевене и поливане, и есента – за да съберем реколтата преди да е паднала първата слана. Това са едни прекрасни моменти, в които ние излизаме от големия град, прекарваме един уикенд близо до земята.
Стъпка 7: СОЛИДАРНИ и ОТГОВОРНИ: Ние – хората от големия град, доверявайки се на професионализма на нашите био-фермери, приемаме това, което майката-природа ни даде като реколта – може да има повече картофи и по-малко ябълки от предварително планираните. Много често идеята за споделен риск е това, което създава чувство за общност сред членовете или между членовете и фермерите. Ако градушка унищожи чушките всички са разочаровани или пък заедно се радват на тиквите и броколите.
Четете повече на www.solidarno.com